Δρ. Κλινικής Νευροψυχολογίας
Εξειδίκευση
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο εργαλείο, όσο πολυδιάστατος είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος. Μέσα από την σύντονη και οργανωμένη ενεργοποίηση δισεκατομμυρίων νευρώνων, αναδύονται σκέψεις, νόηση, συναισθήματα, χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συμπεριφορές.
Η επιστήμη της Νευροψυχολογίας αποσκοπεί στην κατανόηση της σχέσης του εγκεφάλου, από τη μία πλευρά, και του «νου» ή της προσωπικής εμπειρίας και συμπεριφοράς από την άλλη. Παρ’ όλο που το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του εγκεφάλου ήταν εμφανές από την περίοδο του αρχαίου πολιτισμού, η επιστήμη της Νευροψυχολογίας είναι σχετικά νέα.
Ο αρχικός και παραδοσιακός στόχος της Νευροψυχολογίας ήταν η μελέτη των σχέσεων μεταξύ εντοπισμένων βλαβών του εγκεφάλου και των παρατηρούμενων διαταραχών στη νόηση και τη συμπεριφορά. Με την πορεία των χρόνων, η επιστήμη αυτή εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε ώστε να επεξεργάζεται με συστηματικό τρόπο την ευρύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της νόησης τόσο σε υγιείς πληθυσμούς όσο και περιπτώσεις παθολογίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Σε κλινικά πλαίσια, η επιστήμη της Νευροψυχολογίας εξετάζει τις ενδεχόμενες διαταραχές των νοητικών λειτουργιών και της συμπεριφοράς που οφείλονται είτε σε οξεία είτε σε προϊούσα / εξελισσόμενη βλάβη του εγκεφάλου λόγω κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης. Επιπλέον, συμβάλλει στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου μέσω του παρατηρούμενου ρυθμού νοητικής έκπτωσης στον άξονα του χρόνου καθώς και στην αποκατάσταση των νοητικών λειτουργιών για την επαναφορά του εγκεφάλου σε ένα πρότερο επίπεδο λειτουργικότητας ή στην διατήρηση του παρόντος νοητικού επιπέδου για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Ο εγκέφαλος ήταν, είναι και θα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής επιστήμης για την κατανόηση του ανθρώπου. Οι εφαρμογές της επιστήμης της Νευροψυχολογίας έχουν ως στόχο μία σφαιρικότερη προσέγγιση στην κλινική διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με απώτερο σκοπό την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς μας και τους οικείους τους.
Κάθε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του εντάσσεται διαρκώς σε διαφορετικά συστήματα, δηλαδή ομάδες ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους είτε λόγω συγγένειας είτε λόγω κοινωνικών συνθηκών. Μέσα σε αυτά τα συστήματα δέχεται επιδράσεις και επιρροές ενώ ρητά ή άρρητα βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με αυτά. Αυτή η αλληλεπίδραση πολλές φορές παίζει καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές που θα κάνει στη ζωή του και στον τρόπο που θα σχετίζεται τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους γύρω του.
Ο κλάδος της Συστημικής Ψυχοθεραπείας επεξεργάζεται και μελετά την δυναμική των συστημάτων στα οποία εντάσσεται κάθε άνθρωπος και τον τρόπο που μπορεί να «αφήνεται» σε αυτή τη δυναμική χωρίς να το αντιληφθεί. Βοηθώντας τον θεραπευόμενο να αποκτήσει συνειδητή επίγνωση των επιρροών που έχει δεχθεί αλλά και των μοντέλων σχετίζεσθαι που έχει οικειοποιηθεί και αναπαράγει και στην τωρινή του ζωή, καθίσταται πλέον ικανός να αντιλαμβάνεται πιο καθαρά τη δική του δυναμική και θέση μέσα στο σύστημα και να επιλέγει τον τρόπο που θα σχετιστεί με αυτό.
Πέραν των συστημάτων που ζει και αναπτύσσεται κάθε άνθρωπος, υπάρχει και μία άλλη πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού που αφορά σε ζητήματα που είναι ταυτόχρονα πολύ προσωπικά αλλά και πανανθρώπινα. Αυτά τα ζητήματα σε κρίσιμες περιόδους της ζωής αναζητούν έκφραση και προσοχή και καλούν τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει την πορεία της έως τώρα ζωής του. Ο θάνατος, η ελευθερία, η προσωπική ευθύνη, το νόημα της ζωής, αποτελούν έννοιες που αφορούν τον καθένα μας και υπερβαίνουν την δυναμική των συστημάτων. Έτσι, η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία επιδιώκει να φτάσει στις ρίζες της ζωής του κάθε ανθρώπου κι εκεί ακριβώς να τον αντιμετωπίσει, στον πυρήνα της ύπαρξής του.
Μέσα από μία διαρκή αναζήτηση του μέσα και του έξω, η Υπαρξιακή – Συστημική Ψυχοθεραπεία επιδιώκει να φέρει σε αρμονία τους ρόλους που καλείται να παίξει ένας άνθρωπος στη ζωή του μέσα από τη σχέση του με τους άλλους, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προάσπιση θεμελιωδών αξιών της ζωής, την ανάδειξη της ομορφιάς του προσώπου, και την διεκδίκηση της ατομικής ελευθερίας μέσα από την συνειδητή στάση απέναντι στη ζωή και την αναζήτηση μίας πορείας με προσωπικό νόημα και αυθεντικότητα.
Λίγα λόγια για μένα
Γεννήθηκα στην Αθήνα κι έχω καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησα το τριετές διακρατικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Κλινική Νευροψυχολογία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το University of Texas Health Science Center, USA. Συνεχίζοντας τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή, έλαβα διδακτορικό τίτλο ειδίκευσης στην Κλινική Νευροψυχολογία με θέμα την «Αυτοεπίγνωση της νοητικής κατάστασης σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα».
Παράλληλα, ολοκλήρωσα εξαετή εκπαίδευση και εποπτεία στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, με βάση το μοντέλο της Υπαρξιακής – Συστημικής προσέγγισης στο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο «Αντίστιξη».
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ολοκλήρωσα το ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο «Κλινική Ψυχοπαθολογία» υπό την αιγίδα της ΕΠΙΨΥ και της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ καθώς και το ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Κλινικών Δεξιοτήτων στην Ψυχοπαθολογία «Παναγιώτης Ουλής» υπό την αιγίδα της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Έχω λάβει πιστοποίηση ως εκπαιδεύτρια για την εφαρμογή εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα «Θετική φροντίδα στην άνοια» σε περιθάλποντες και επαγγελματίες υγείας υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer σε συνεργασία με την Alzheimer Hellas. Είμαι επίσης εκπαιδευμένη για την εφαρμογή εξειδικευμένου λογισμικού νοητικής ενδυνάμωσης σε ασθενείς με νοητικές διαταραχές, το οποίο αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχω υπάρξει επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του εξωτερικού ιατρείου «Νοητικών Διαταραχών/Άνοιας» καθώς και στα πλαίσια της εκτίμησης της νοητικής κατάστασης ασθενών της Νευρολογικής κλινικής. Πέραν την πολυετούς κλινικής εμπειρίας, έχω συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς κλινικές μελέτες που αφορούν σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές παθήσεις, καθώς και στην κλινική εκπαίδευση και εποπτεία φοιτητών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Η ερευνητική μου δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο παρόν διατηρώ ιδιωτικό γραφείο όπου παρακολουθώ ασθενείς με νοητικές ή/και συμπεριφορικές διαταραχές στα πλαίσια ενδεχόμενης διαταραχής των ανώτερων νοητικών λειτουργιών τους εγκεφάλου. Παράλληλα, δουλεύω θεραπευτικά με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινότητά τους και στις μεταξύ τους σχέσεις, επιθυμούν να επεξεργαστούν ζητήματα που τους δυσκολεύουν να προχωρήσουν και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη για να οδηγήσουν τη ζωή τους με τρόπο που θα τους εμπνέει και θα τους εξελίσσει.
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Στόχος μου είναι η πολύπλευρη προσέγγιση του κάθε ανθρώπου, με σεβασμό και ενδιαφέρον στην προσωπική ιστορία του καθώς και η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας με οδηγούς τις επιστήμες της Νευροψυχολογίας και της Υπαρξιακής – Συστημικής Ψυχοθεραπείας.