Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο εργαλείο, όσο πολυδιάστατος είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος. Μέσα από την σύντονη και οργανωμένη ενεργοποίηση δισεκατομμυρίων νευρώνων, αναδύονται σκέψεις, νόηση, συναισθήματα, χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συμπεριφορές.
Η επιστήμη της Νευροψυχολογίας αποσκοπεί στην κατανόηση της σχέσης του εγκεφάλου, από τη μία πλευρά, και του «νου» ή της προσωπικής εμπειρίας και συμπεριφοράς από την άλλη. Παρ’ όλο που το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του εγκεφάλου ήταν εμφανές από την περίοδο του αρχαίου πολιτισμού, η επιστήμη της Νευροψυχολογίας είναι σχετικά νέα.
Ο αρχικός και παραδοσιακός στόχος της Νευροψυχολογίας ήταν η μελέτη των σχέσεων μεταξύ εντοπισμένων βλαβών του εγκεφάλου και των παρατηρούμενων διαταραχών στη νόηση και τη συμπεριφορά. Με την πορεία των χρόνων, η επιστήμη αυτή εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε ώστε να επεξεργάζεται με συστηματικό τρόπο την ευρύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της νόησης τόσο σε υγιείς πληθυσμούς όσο και περιπτώσεις παθολογίας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Σε κλινικά πλαίσια, η επιστήμη της Νευροψυχολογίας εξετάζει τις ενδεχόμενες διαταραχές των νοητικών λειτουργιών και της συμπεριφοράς που οφείλονται είτε σε οξεία είτε σε προϊούσα / εξελισσόμενη βλάβη του εγκεφάλου λόγω κάποιας νευροεκφυλιστικής πάθησης. Επιπλέον, συμβάλλει στην παρακολούθηση της πορείας της νόσου μέσω του παρατηρούμενου ρυθμού νοητικής έκπτωσης στον άξονα του χρόνου καθώς και στην αποκατάσταση των νοητικών λειτουργιών για την επαναφορά του εγκεφάλου σε ένα πρότερο επίπεδο λειτουργικότητας ή στην διατήρηση του παρόντος νοητικού επιπέδου για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Ο εγκέφαλος ήταν, είναι και θα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής επιστήμης για την κατανόηση του ανθρώπου. Οι εφαρμογές της επιστήμης της Νευροψυχολογίας έχουν ως στόχο μία σφαιρικότερη προσέγγιση στην κλινική διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με απώτερο σκοπό την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς μας και τους οικείους τους.